tisdag 28 februari 2012

Linköping och KF

Intressant exjobbsframläggning igår av Kristofer Horkeby som skrivit exjobb på något som liknar det jag skriver om, fast på Siemens. Fick Kristofers rapport, och den var också väldigt intressant och välskriven. Typiskt bra prio att åka dit med andra ord..

Kort KF igår kväll. Det känneteckandes av två saker - märkliga ofinansierade SD-motioner samt problemen i skolan. Alexander Nejdemo (fp) lyfte på ett bra sätt från om vissa grundskolors överskott. Det är en intressant fråga ur ganska många perspektiv.

Flera av Norrköpings grundskolor sparade förra året för att kunna göra större satsningar i år eller senare. Vissa investeringar behövs verkligen, men går inte att göra på bara ett år. Att då gå med överskott ena året för att kunna satsa nästa är därför rätt naturligt. Särskilt som skolorna blev lovade att få behålla sina överskott. Nu har barn och ungdomsnämnden dålig ekonomi, och funderar sossarna på att lösa en del av det problemet genom att ta tillbaka överskotten. Pengarna som skolorna alltså själva sparat ihop och blivit lovade att få behålla.

Bortsett från att detta känns moraliskt fel, så finns det två andra saker som är väldigt allvarliga med detta.

Det ena är att de skolor som gjort bedömningen att vissa särskilda investeringar eller insatser måste till och planerat efter dessa inte kommer kunna genomföra dem. Det hotar på sikt utbildningen i Norrköping.

Det andra är att ett av skälen till barn och ungdomsnämndens dåliga ekonomi är att vissa skolor går back. Vad sänder det då för signaler om man straffar de skolor som sparar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar