fredag 29 april 2011
Tenta i eftermiddag
torsdag 28 april 2011
Plugg, plugg, pluggeliplugg
Enda molnet (utöver tentan imorgon) är förkylningen som inte riktigt vill släppa taget om kroppen. Har inte kunnat springa sen 10/4, inte optimalt när det är halvmaratonpremiär nästa lördag. Men men, det är bara att le och gilla läget. Det ska bli grymt kul att springa oavsett!
onsdag 27 april 2011
Hur många väckarklockor behövs?
Enligt NT var det hela 28,4 av niondeklassarna som inte klarade godkänt resultat på nationella provet i matematik i Norrköping 2010. Det är väldigt många, och fler än tidigare år. Vi ser också att resultaten sjunker totalt för grundskolan jämfört med tidigare år, och det gör åtminstone mig väldigt bekymrad.
Norrköping är en stad som har en hel del utmaningar. En av de största är våra höga arbetslöshet, särskilt bland unga människor. På tok för många får vänta alldeles för länge på den där chansen till det där jobbet, jobbet som inte bara ger trygghet utan också en chans att bli vuxen. Men ska vi lyckas där, då måste vi också lyckas med skolan. Ska Norrköpings unga få en chans på riktigt, ja, då måste vi börja med grundskolan. Fler elever behöver kunna gå ut med godkända betyg, fler behöver kunna börja och slutföra gymnasiet, och fler behöver kunna ta stegen mot just sina drömmar.
Tyvärr verkar det inte vara självklart för den styrande majoriteten. Åtminstone inte så självklart att man vill göra något åt problemet. När kommunen nu fått ett litet överskott, väljer man att satsa det på kommunal lyxkonsumtion iform av symfoniorkester och kultur. Inte på att fräscha upp grundskolorna så att fler vågar besöka toaletterna. Inte på extra support till de elever som har det absolut tuffast. Inte på modernare teknik till skolan för att underlätta undervisningen. Inte till bättre lön åt de lärare som gör ett särskilt bra jobb. Utan på kommunal lyxkonsumtion. Det är en prioritering åtminstone jag aldrig kommer förstå.
Ibland funderar man över hur många väckarklockor och varningssignaler det kommer behövas innan sossarna i Norrköping inser problemet med att 28.4 % av niorna inte klarade nationella matteprovet 2010, eller att bara 78% var behöriga till gymnasiet med julbetygen?
Kampanj, plugg, jobb, plugg
tisdag 26 april 2011
Tentad
måndag 25 april 2011
Lugn och solig påsk
Inte riktigt lika skönt var beskedet från kroppen i lördags. Har varit förkyld i två veckor nu, och hoppades att det skulle vara helt borta, men inte. Sprang försiktigt tre kilometer (för övrigt en av vårens vackraste turer), kroppen kändes inte pigg när jag försökte öka tempot mot slutet, och var inte alls pigg i lördags förmiddag. Surt! Det är ju bara två veckor kvar till halvmaraton, och hade tänkt springa nästan hela distansen i söndags. Men det var bara att vackert hålla sig i skinnet, får väl satsa på att vila mig i form. Så länge jag är frisk den 7e maj så =)
söndag 24 april 2011
fredag 22 april 2011
Solplugg
Sitter på altanen i solen och pluggar, det är så varmt att man kan sitta i linne. Underbart! Superinsmord med solskyddsfaktor 30, känns som risken att bränna sig i aprilsolen är tämligen stor...
torsdag 21 april 2011
Framme på landet
Har firat kusin Jenny som fyllt 30, mycket trevlig kväll! Nu framme på landet, hoppas hoppas hoppas på så mycket värme att jag kan äta frukost på altanen imorgon!
Vad gör det om 22% av niondeklassarna inte är behöriga till gymnasiet när vi har en symfoniorkester?
I Norrköping har vi massor av skattefinansierad kultur, inte minst det stora flaggskeppet symfoniorkestern. En otroligt duktig orkester som är en fröjd att lyssna till, men som för att klara sig uppenbarligen behöver stora summor skattepengar varje år. Det vi däremot har brist på i Norrköping, är elever som klarar grundskolan.
När niondeklassarna i de kommunala skolan fick sina julbetyg var det hela 22% som inte var behöriga till gymnasiet. Erfarenheten säger att andelen kommer minska lite när slutbetygen kommit, men det är en rejäl varningsflagg. Värst i klassen var Victoriaskolan, där bara drygt hälften av eleverna var behöriga till gymnasiet. Det är resultatet av fyra år med Lars Stjernkvist som skolkommunalråd.
Ungefär samtidigt som den här nyheten kom, fanns det ett litet överskott i kommunkassan. De flesta av oss hade sett den stora röda varningsflaggan, men inte sossarna. De valde, före att satsa på mer kvalité i skolan, att lägga fem miljoner extra på symfoniorkestern. Fem miljoner som kunde inneburit flera lärare till, renovering av bedrövliga kommunala skolmiljöer eller fler datorer i skolan. Istället valde man att lägga dem på symfoniorkestern.
Kul för dig Håkan Juholt, du har redan ett "föredöme" i Norrköping. För vad gör det om 22% av niondeklassarna inte är behöriga till gymnasiet när man har en symfoniorkester?
Folkpartiets oppositionsråd Mathias Sundin har tidigare bloggat om fördelningen skola vs symfoniorkester här.
onsdag 20 april 2011
Det måste löna sig att plugga
Centerstudenter har affischerat på campus med några olika budskap, bl.a. det som syns på bilden. Kul att de finns på campus! Fler borgerliga studentföreningar är mycket bra.
Deras budskap är dessutom viktigt. Det måste löna sig bättre att lägga ner flera år av sitt liv på att plugga.
Återhämtningspaus för vårsolen?
tisdag 19 april 2011
Är det sossarnas uppdrag att krossa industrin också?
Inte heller här presenteras nya lösningar. Att vind- och solkraft inte kan täcka upp för Sveriges alla kärnkraftsreaktorer, det kan nog de flesta vara överens om. Men vad är då deras alternativ?
Jag ser tre tänkbara alternativ om vi nu väljer att avveckla kärnkraften. Det första är att bygga ut de orörda älvarna för mer vattenkraft. Vattenkraft är en bra energikälla, men jag tror att få av oss vill exploatera de sista orörda älvarna. Det känns alltså inte som ett bra alternativ.
Det andra alternativet har vi redan sett exempel på de senaste åren, när kärnkraftverken varit stängda för renovering. Det är att antingen köra igång våra egna kolkraftverk, eller importera energi (oftast även den från kol). Det alternativet är jättebra om man vill släppa ut mer koldioxid i atmosfären. Det tror jag dock inte att det är så många som vill.
Det tredje alternativet är helt enkelt att vi förlitar oss på vind- och vattenkraft med vissa kompletteringar (typ sopförbränning etc). Det är ett effektivt sätt att ta bort hälften av Sveriges elproduktion, vilket garanterat kommer att krossa svensk industri. Det är rätt ont om pappersbruk, bilfabriker eller sågverk som klarar sig utan/med mycket lite el.
Vill vi dessutom satsa på mer tågtrafik och moderna fordon som elbilar, ja, då kommer det krävas mycket el även i framtiden. Vill vi att Sverige ska fortsätta vara ett land med en fungerande industri, ja, då kommer det krävas mycket el. När man läser rubriken "Socialdemokratins uppdrag är att avveckla kärnkraften" så funderar åtminstone jag över om sossarna tror att deras uppdrag är att krossa industrin också?
Favoritmellanmålet
Viktigt med mellanmål när man pluggar. Särskilt om mellanmålet består av müsli top :)
Omtenta-p dag 2
Solig morgon, idag är det mer omtentaplugg som gäller. Har laddat med massa kaffe i termosmuggen - nu är det bara att köra!
måndag 18 april 2011
Hanif hos Norrköpingsmoderaterna
På väg hem efter att ha lyssnat på Hanif Bali som pratade om integration och arbetsmarknadapolitik. Riktigt intressant och bra! Kvällens favoritcitat måste vara "Sveriges problem är inte att vi har för många invandrare, det är att vi har för många dåliga politiker"
På väg mot talarkväll med Hanif Bali
Sitter på campusbussen på väg från skolan mot Norrköping och talarkväll med Hanif om arbete och integration. Ser framemot en kväll med många idéer att inspireras av!
Problemet är inte för många gymnasieskolor
Idag skriver NT om att det finns 600 lediga platser på gymnasieskolorna runt om i Norrköping. 600 platser är rätt mycket, men några till kommer bli fyllda av elever som når målen för att få börja gymnasiet först under hösten. Men sant är att det finns fler platser än elever. I den preliminära antagningen är det bara Kunskapsgymnasiet och Gymnasiet för Film & Musik som fyller alla platser.
Som ledamot i gymnasienämnden hör jag ofta om "problemet" med att det finns för många gymnasieskolor för för få elever. Ur gymnasienämndens budgethorisont kan jag möjligen se ett bekymmer. Färre elever på de kommunala gymnasieskolorna kommer troligen innebära förändringar, åtminstone i framtiden. Men ur alla andra perspektiv ser jag ett enormt utbud där massor av elever får chansen att utveckla just sina drömmar. Att komma in på det där teknikprogrammet för att sedan bli ingenjör. Eller läsa ett lärlingsprogram och bli snickare. Eller det nya tuffare elprogrammet för att bli elektriker. Eller ekonomiprogrammet och kanske satsa på en framtid på Handels. Vem vet vad 2011 års nior drömmer om?
Det finns däremot ett problem, ett riktigt stort problem. Ett problem man sällan pratar om, men som finns där, ungefär som den där elefanten i rummer. Det var bara 78% av Norrköpings nior som var behöriga till gymnasiet i julas. 78%. Visserligen pekar mycket på att fler kommer nå målen under våren, men det är på tok för många som inte kommer att komma in på ett nationellt program. Och från politiskt håll väljer man att istället för att satsa extrapengar på skolan, lägger man dem på symfoniorkestern. Det är ett problem som heter duga.
Att det finns många gymnasieskolor som Norrköpings elever kan välja på är inte problemet. Att det är fö få elever som kan börja på gymnasiet i höst - det är däremot ett riktigt stort problem.
Omtenta-p here we go (again)
Ska försöka stänga ned allt (inklusive mitt nya beroende twitter. Följ mig gärna på @carincarlsson) utom spotify och fokusera in i formlernas värld en stund...
söndag 17 april 2011
Skön söndag avslutas perfekt
En skön söndag som mest innehållit vila (nu frisk, pigg och glad), avslutas på bästa tänkbara sätt - mys i soffan och en skörd tidningar. Underbart! Är dessutom mätt och glad efter pizza hemma hos Erik tidigare idag, hans pizza är fantastisk!
Länsförbundsstämma i Åtvidaberg med Moderaterna i Östergötland
Den första handlade om jobb för unga. Ett mycket angeläget område, där såväl bättre mtachning mellan skola och arbetsliv som reformering av LAS ingick. Till vår glädje bifölls stora delar av motionen, och den gick dessutom vidare till partistämman. Riktigt kul!
Den andra, som dessutom beskrevs i morgonens debattartikel, hade titeln "Back to Basics", och handlade om att öppna upp för mer ansvarstagande i länets kommuner. Mer varsamhet om våra skattepengar, mer fokus på kärnverksamhet som skola och omsorg, och stopp för kommunala lyxprojekt som badpalats, symfoniorkestrar och idrottsarenor. En välbehövd uppmaning till våra kommunpolitiker att tänka en gång till - vems pengar är det vi förvaltar? Hur använder vi dem på absolut bästa sätt? Back to Basics bifölls till stora delar, men till MUFs besvikelse gick inte att-satsen att verka för sänkta kommunalskatter i länets kommuner igenom. Här lovar MUF Östergötland att vara betydligt mer offensiva. Skippar vi kommunala lyxprojekt finns det både utrymme att satsa på en bättre skola, samtidigt som vi kan sänka kommunalskatterna och ge medborgarna sina pengar tillbaka.
Suddig bild, men den visar mig i talarstolen |
Jag fick ta emot priset som "årets ledare". Riktigt häftigt och roligt, och jag blev jätteglad! Samtidigt är nog priset framförallt en bevis på att det har gått bra för MUF Östergötland, och det känns roligt att vi blir uppmärksammade. Noterar även att alla vid prisutdelningar/avtackning fick exakt likadana blommor... ;)
Annars då? Christian Gustavsson blev omvald ordförande, Tommy Ählström omvald 1e vice och Anna-Karin Cronstedt nyvald 2e vice ordförande. Det blir ett bra presidium! Nya länsförbundsstyrelsen känns bra, och kan göra riktigt bra saker, och jag ser framemot två år i bra samarbete med MUF, och där vi tillsammans driver på för ett friare och bättre Östergötland. Vill också passa på att rikta ett stort tack till Sverre Moum som avgick idag. Sverre är kommunalråd i Åtvidaberg, och har under de två år jag haft förmånen att sitta i samma styrelse som honom, visat mig några väldigt viktiga saker. Mod att våga leda, mod att ifrågasätta, och mod att driva sina frågor oavsett opinionen runt mötesbordet är några. Hoppas träffa på Sverre många gånger även i fortsättningen!
Överhuvudtaget var det en bra stämma. Vi i MUF kommer bli ännu tuffare nu, partiets bästa vän kommer också vara dess främsta kritiker. Vi har en hel del kring kommunala lyxprojekt att diskutera, men överlag fattade stämman rätt kloka beslut. En kul dag i Åtvidaberg helt enkelt!
lördag 16 april 2011
Efter stämman...
...är man lite trött, men glad. MUF har gjort en fantastisk insats! Längre inlägg kommer imorgon, nu är det cheeseburgare med några vänner och sen vin med ännu fler. Härlig lördagskväll!
Länsförbundsstämman är igång!
Länsförbundsstämman är igång, snart är det motionssbehandling och MUF är mer taggade än någonsin!
fredag 15 april 2011
Börjar piggna till igen
torsdag 14 april 2011
Sjuk dag II
Kroppen är inte med på banan idag heller. Blir en dag hemma i soffan, vill vara frisk imorgon!
onsdag 13 april 2011
Manlig förkylning...
Har parkerat mig i soffan under en filt - har fått en dunderförkylning. Är trött, men glad, efter en dag med gymnasienämnd och en debatt om framtidens välfärd för samordningsförbunden. Kul dag, men nu har kroppen krävt förkylningsreparation. Ska snart hämta den ultimata medicinen ur frysen - chokladglass!
tisdag 12 april 2011
Kampanj i Söderköping!
måndag 11 april 2011
Go och glad
Läser om motorer i skolan, solen skiner, och föreningsforum med MUF Östergötlands fantastiska föreningar väntar ikväll. Livet känns rätt nice! Ungefär som kexchoklad.
Att få mogna i sin egen takt
Däremot verkar rätt många tro att vi är redo att gå i skolan vid en viss tidpunkt - allihop. Är man som jag född 1987 var man mogen att börja skolan i augusti 1994. Punkt. En av mina klasskompisar var född 4 januari, en annan 30 december. Det skilde nästan ett helt år mellan dem, men ändå skulle bägge två vara redo att börja skolan i augusti 1994. Utan diskussioner.
I min värld är människor olika, och blir redo för olika saker olika fort. Vissa kanske är redo att börja skolan när de är sex år, andra sex och ett halvt, vissa sju och för somliga kanske det behöver dröja åtta år innan det är dags att sätta sig i skolbänken. Att gå i skolan ska faktiskt handla om mer än att bara vara där - man ska lära sig saker också.
Att gå i grundskolan ska inte handla om att det är något man gör mellan sju och femton års ålder. Det ska handla om att faktiskt lära sig saker, oavsett hur lång tid det tar. För vissa kanske grundskolan bara skulle ta åtta och ett halvt år, för andra nio och ett halvt. Idag förväntas alla klara grundskolan på nio år, oavsett förutsättningar. Att inse att alla är olika, och uppnår grundskolans mål på olika lång tid är viktigt. Ett bra steg på vägen dit är att låta människor mogna i sin egen takt innan det är dags att sätta sig i skolbänken.
SvD, DN
söndag 10 april 2011
Underbara söndag
lördag 9 april 2011
fredag 8 april 2011
Varifrån kommer elen i miljöpartiets värld?
Jag undrar om miljöpartiet förstått syftet med kärnkraft? Kärnkraft finns inte till för sin egen skull, utan för att försörja Sverige med el. Det är till stor del tack vare kärnkraften jag har el nog till min dator för att kunna skriva det här inlägget, eller att det (åtminstone nästan) fanns tillräckligt med el när jag ville åka tåg igår. Vill vi se ett Sverige där det är lättare att resa utan att släppa ut koldioxid, t.ex. genom att åka tåg eller elbil, ja, då måste vi också inse att vi behöver producera el. För vi kan inte producera mindre el, och förvänta oss att kunna använda mer. Den ekvationen går inte ihop någonstans.
Jag vill gärna satsa på ny och spännande teknik inom vind-, sol- och vågkraft. Men det är nog få utanför miljöpartiets högkvarter som på allvar tror att vindkraften kan ersätta kärnkraften. Däremot ökar risken markant för att vi tvingas sparka igång våra gamla kolkraftverk för att kompensera för den energi som vi tappat från nedstängda kärnkraftsreaktorer. Och det är klart, vill man ha mer koldioxidutsläpp är det ju en bra väg att gå. Men så illa tror jag faktiskt inte om miljöpartiet.
Förra veckan frågade jag Varifrån kommer elen i Håkans värld? Den här veckans fråga blir helt klart "Varifrån kommer elen i miljöpartiets värld?"
Svd, DN
torsdag 7 april 2011
Dagens träning: torsdag vecka 14
Har sprungit utomhus i shorts! Det är vår!
Riktigt skön, om än kort, runda idag. Sol och värme - shorts på! Visserligen kompletterade jag shortsen med hoodtröja, lite rädd frysa var jag, men det var precis lagom varmt.
3,7 km utan tidtagning blev dagens skörd...
Soffplugg
Blir plugg i soffan idag, jobbar med labben i produktionsekonomi. Roligt ämne och intressant labb!
WASSmöte på lunchen på Thai Coconut, ser framemot att träffa kursledningen och fortsätta planera det som kan vara det bästa som finns - WASS
onsdag 6 april 2011
Produktionsekonomikväll
Spännande dag med allt från trevlig lunch på golfen vid skolan till gruppledarträff till jobb till onsdagsfika. Nu sitter jag och produktionsekonomiboken nermysade i soffan - labb imorgon!
Eller, med ett undantag. Ett mycket hett tips jag gärna delar med mig om är att man inte ska springa 14 km i "fel" underkläder. Har fått jättespännande brännsår på bröstkorgen och har med hjälp av bedövningssalva, compeed och kirurgtejp fått hyfsad ordning på det. Stort tack till apotekaren på Kronans apotek i Ryd som hjälpte mig!
tisdag 5 april 2011
Dagens träning: tisdag vecka 14
Segaste passet på minst en månad idag. Det märktes att benen sprang 14 km i söndags, för idag gick det segt. Å andra sidan är det väl inte jättekonstigt heller.
Skönt var i alla fall att kroppen inte protesterar mer än att vara lite seg.
Dagen bjöd på 4.2 km på 23 min.
Att våga satsa
Idag skriver Miranda här om hur hon gör att våga satsa på alla dessa lätt galna projekt, som t.ex. att springa 160 km. Inspirerande oavsett vad man pysslar med - rekommenderas!
Vårkänslor
måndag 4 april 2011
Kul re:callkväll med MSt
På väg hemåt efter att ha ringt re:call och återvärvat medlemmar med moderata studenter. Alltid skoj!
Bilden visar Sandra som gjorde kvällens först återvärvning. Snyggt jobbat!
Ett öppnare bistånd
Slog nog faktiskt längdrekord igår..
Hur mycket vill vi bygga ut vattenkraften?
Att producera energi i sig är inte problemet. Startar vi våra gamla kolkraftverk kan vi producera massor av energi. Det är bara ett par år sedan det gamla kolkraftverket i Norrköping var tvunget att gå för att klara energiförsörjningen under några riktigt kalla vinterdagar. Men det mörkgrå molnet som låg över Norrköping visade rätt tydligt att det som kolkraftverket släppte ut inte enbart bestod av vattenånga.
Det är klart att vi kan klara oss utan kärnkraft. Men då måste vi antingen bygga ut våra idag orörda nationalälvar, eller överge idén om ett Sverige med låga koldioxidutsläpp.
Klart man blir glad av pimpade bussar
Campusbussen är smyckad med skylten
"vinka till framtidsbyggarna". Perfekt sätt att tagga igång åtminstone mig en tidig måndagsmorgon. Härligt med en ny vecka!
söndag 3 april 2011
Fantastisk helg på distriktsforum
Riktigt rolig och givande helg på distriktsforum! Är på tok för trött för att sammanfatta något (se nästa inlägg för närmare förklaring), så nöjer mig med bilden på Erik som pratade om MUFs framtid i eftermiddags. Och den ser ljus ut!
lördag 2 april 2011
Godmorgon lördag
Vaknade tidigt, av mig själv, och ska satsa på lång mysfrukost. Sen bär det av mot Stockholm och Distriktsforum med MUF:)
fredag 1 april 2011
Kanske dags att börja lyssna på radio?
Spotify har ju delvis tagit bort behover av att lyssna på radio - varför lyssna på Rix FM när man mycket enklare kan få samma musik? Däremot saknar jag faktiskt Rix Morgonzoo - reklamfria spotify innehåller inte alls lika mycket morgonhumor. Men Radio1 ser faktiskt ut att kunna fylla det behovet med råge! Ser framemot måndag när kanalen lanseras!