Läser att sossarnas nya partiledare Håkan Juholt skriver DN Debatt idag om deras nya ekonomisk-politiska inriktning. Det finns mycket man kan ha åsikter om där (och tro mig, det har jag!), men det finns en sak som bara nämns på enda ett litet ställe men har ack så stor betydelse!
Samtidigt som sossarnas på deras kongress i helgen gång på gång pratade om att avveckla kärnkraften, och i Norrköping arrangerar till och med sossarna tillsammans med vänstern och miljöpartiet en demostratation med den, pratar Håkan om stabila villkor för svensk basindustri.
Svensk basindustri sysselsätter ca 300 000 personer i Sverige, och är det vi kallar för typiska industrijobb. Det handlar om t.ex. Holmen i Norrköping, Siemens i Finspång eller Scania i Södertälje. Gemensamt för dessa är att de kräver en hel del el. Ska man kunna producera pappersmassa, ja, då krävs det rejält med el. Jag bloggade i vintras om problemen som t.ex. Holmen hade med höga elpriser, när flera företag i Norrköpingstrakten övervägde att tillfälligt stänga ned hela/delar av produktionen på grund av för höra elpriser. Svensk kärnkraft ger en stabil energiförsörjning till rimliga elpriser, och är en stabil grund för en elförsörjning för såväl människor som basindustri. Samma kärnkraft som sossarna säger sig vilja ta bort.
Det är klart, stabila villkor kan handla om konstant höga elpriser. Men jag tror till och med att Håkan förstår att det vore ett bra sätt att sabotera rejält för vår basindustri. Vad vill de då göra istället? Bygga ut de sista orörda älvarna i Norrland med mer vattenkraft? Satsa på kolkraft som spyr ut koldioxid?
Det är lätt att använda fina ord, och prata om stabila villkor. Men innan jag tänker tro på något av det Håkan pratar om vill jag veta hur han tänker sig fixa energiförsörjningen för de 300 000 jobb som hotas om sossarna får stänga ned kärnkraften.
Vissa kärnkraftsmotståndare verkar tro att Sverige kan klara sig på halva strömmen (vattenkraft) en kall och vindstilla vinterdag då vindkraftverken står stilla och havet är fruset.
SvaraRaderaDet verkar också tro att en teknik som företag står på kö för att få använda och bygga ut inte ska vara lönsam.
Utöver detta tror de att man får säkrare kärnkraftverk igenom att varken forska, uppgradera eller nybygga dem.
Värt att nämna är också en industri som omsätter mer än bilindustrin. Det är även Sveriges mest energiberoende industri, nämligen stål- och metallindustrin. Slår vi ut den har vi verkligen klubbat ner våran ekonomi.