Min värld helt enkelt. Välkommen!

onsdag 15 december 2010

Vem gynnas av stillastående industrier?

Folkbladet skriver idag om om industrier som riskerar att stänga på grund av för höga elpriser.

I Sverige har vi ungefär en gång om året det vi kallar för vinter. Då blir det ibland kallt. Då behövs det mer energi överallt, till exempel för att värma upp våra bostäder. När efterfrågan ökar, ökar också priserna. Om någon/några av de stora producenterna av el (kärnkraftsreaktorer) är avstängda blir efterfrågan i förhållande till tillgången stor, och priserna stiger.

Företagen har inte råd att med de priserna, och tillverkar med förlust. Flera företag har redan stängt, eller riskerar att stänga delar av sin produktion. Kostnaderna måste minska, och med stängd produktion leder det till varsel. Detta är något som riskerar att drabba en stad som Norrköping hårt. Vi är beroende av våra industrier, och börjar de varsla kommer Norrköping drabbas - hårt.

Att det blir kallt är det svårt att göra något åt. Men vi kan inte ha en bristande elproduktion och samtidigt förvänta oss att våra industrier ska fungera. Och utan dem så stannar faktiskt delar av Sverige. Basindustrin sysselsätter ungefär 300 000 personer, och för att deras jobb ska funka krävs det el. Det börjar bli hög tid att bygga om och förnya kärnkraften!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar