Min värld helt enkelt. Välkommen!

söndag 19 december 2010

Diktaturen runt hörnet

Idag är det presidentval i Vitryssland, och ingen lever ens i illusionen om att det skulle vara ett demokratiskt val. Vitrysslands president Lukasjenko pekas ut som Europas sista diktator och kontrollerar såväl delar av opposition som valmyndigheter.

Vitryssland är de facto en diktatur där meningsmotståndare förtrycks, fänglas eller på andra sätt röjs ur vägen. Det är fruktansvärt att se att det i Europa fortfarande finns en diktatur, alldeles runt hörnet.

Mest intressant blir det att se protesterna efteråt. Hur många kommer våga sig ut och protestera? Vad riskerar man om man gör det?

Valets utgång är redan klar, det är väl möjligen procentsatsen som kan variera aningen, men en sak är säker. Omvärlden kan inte bara titta på hur ett av våra grannländer blir förtryckt av Europas sista diktator.

2 kommentarer:

  1. Erik, civilingenjör20 december 2010 kl. 06:36

    Tyvärr är ju inte Sverige heller helt demokratiskt. Jag tänker på mordförsök på sverigedemokrater, utstörda torgmöten och utestängning från debatter. Stulna/undangömda valsedlar, "röstskolor" och andra oegentligheter i valet. Onekligen en doft av Vitryssland, även om det förstås är ojämförligt värre där.

    SvaraRadera
  2. Skillnaden är att det inte är staten som utövar våld mot oliktänkande eller har "röstskolor" för nyaanlända. Sen är det naturligtvis hemskt att det sker oavsett, och där måste ett demokratiskt samhälle agera. Att få utöva sin egen åsikt utan att riskera hot eller våld är självklart.

    Före 2006 var det däremot inte för inte som Sverige ibland kallades för "enpartistaten". När det statsbärande partiet arrangerar röstskolor, då blir gränsen fin mellan vad som faktiskt är ett parti desperata och omoraliska sätt att få röster, eller statens sätt att styra röster.

    SvaraRadera