Min värld helt enkelt. Välkommen!

måndag 27 december 2010

Fler tjänster innebär fler jobb

Läser i morgontidningarna att RUT och ROT slagit rekord i år. De preliminära beräkningarna visar att vi köpt hushållsnära tjänster för minst 2,4 miljarder i år. ROT-tjänsterna ligger på över 20 miljarder.

Jag tycker av princip att avdrag är fåniga. Hellre göra det lönsamt att handla allt - då slipper vi massa avdrag hit och dit. Men eftersom det inte är så idag, tycker jag att avdragen är en bra bit på väg. Extra kul är det med RUT, eftersom det så tydligt tagit svarta jobb till vita. Istället för att någon städar svart hemma hos någon annan, kan den personen göra det via ett företag - helt vitt. Och vita jobb ger trygghet, försäkringar, pension etc. Det gör väldigt sällan svarta...

4 kommentarer:

  1. Ja rut ger ju klirr i kassan och har gjort det möjligt för vanliga människor att ha råd att anlita någon för hushållsnära tjänster.

    Håller med om att avdrag hit och dit bara gör det krångligt och är säker på att många struntar i rut och betalar svart för att de inte orkar med det byråkratiska arbetet, Sänk momsen istället.

    SvaraRadera
  2. Det visar att de här branscherna bara funkar med statsstöd - Sverige sista Sovjetstaten. Jo tack för fri konkurrens - bara om man jobbar med som Politbyrån vill. Argumentet svarta jobb till vita är ju dummaste jag hört. Ska ni legalisera knarkhandel oxå så att de svarta jobben blir vita. Där är ju en bransch som inte behöver statsstöd för att klara sig. Hur ni än vrider och vänder på det så är det bara som Sovjets stöd till kolindustrin. Ingen fri marknad.

    SvaraRadera
  3. Haha spot on Danne! Alliansens svar på den sk bidraglinjen.

    SvaraRadera
  4. Tja, ett samhälle där det lönade sig att köpa tjänster vore givetvis bättre. Men dit är det en bit efter alla år med sossestyre. Och då tror jag att ett bra sätt att komma dit är genom att göra vanliga tjänster lite skattebefriade. På sikt vore en kraftigt sänkt/avskaffad tjänstemoms bättre.

    Men viktigast av allt. Självfinansierat har reformen gett utrymme för ca 12000 jobb i år. Vita jobb. Trots konjunkturen.

    SvaraRadera