Min värld helt enkelt. Välkommen!

torsdag 16 december 2010

Vem kan öva engelskt uttal när man hackar tänder?

Norrköpings tidningar skriver idag om konsekvenserna av kommunens försök till energieffektivisering. Först: att vilja energieffektivisera är i grunden bra. Ingen vinner på onödigt energislöseri. Men i det här fallet blev konsekvenserna inte så bra.

NT rapporterat om att Ektorpsskolan har haft så kallt som 16 grader i sina klassrum. Eleverna har varit tvungna att ha jackor på sig för att kunna arbeta i klassrummen. Hastiga temperaturomslag gör ibland att det kan vara svårt att ställa in värmen. Men i det här fallet är det inte ett enstaka tillfälle, utan det har varit kallt i skolan hela vintern. Och det är verkligen inte okej.

Norrköpings kommun är inte bäst i klassen när det gäller skolan. Vi har en relativt hög andel elever som går ut grundskolan utan att ha godkänt i alla ämnen, och vi har mycket att jobba på. Och det här gör verkligen inte saken bättre. Att lära sig saker kan vara tillräckligt svårt som det är, sitter man och fryser samtidigt kan det bli näst intill omöjligt. Menar kommunledningen allvar med att man vill satsa på unga, ja, då är det en bra början att se till så att eleverna inte fryser i skolan.

Tidigare i år funderar jag över om man kunde lära sig räkna ekvationer när man var kissnödig eftersom skoltoaletterna var så äckliga. Svaret den gången från Lars Stjernkvist blev en toalettkommision. Nu adderas frågeställningen med om man kan lära sig engelskt uttal när man hackar tänder?

Jag kan redan nu ge Lars Stjernkvist tipset att en värmekommission inte är en bra lösning. Höj värmen istället, och se till att ge eleverna en bra arbetsmiljö. Annars kan vi glömma att bli bäst i klassen när det gäller utbildning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar