Min värld helt enkelt. Välkommen!

lördag 26 mars 2011

Jag släcker inga lampor ikväll

Idag är det återigen dags för Earth hour, och mellan 20:30 och 21:30 ikväll kommer många människor släcka sina lampor i "stöd" för miljön. Jag kommer inte vara en av dem.

Inte för att jag inte vill ta hand om vår miljö. Inte för att jag inte ser fördelar med att spara energi. Utan för att jag helt enkelt är trött på den här sortens hyckleri. Vi gör ingen praktisk skillnad genom att släcka lamporna en timme ikväll, och vi bidrar bara till en miljödebatt där fokus ligger på att vi ska göra mindre saker för att rädda miljön.

Jag pluggar till civilingenjör i teknisk fysik, och det största skälet till att jag gör det är för att jag tror på teknisk utveckling. Jag tror att vi med morgondagens teknik kan lösa fler problem. Jag tror att vi med teknisk utveckling kan skapa lämpor som drar mindre el (lågenergilamporna har redan kommit långt), vi kan uteveckla bilmotorer som släpper ut mindre/ingen koldioxid och en hel drös med häftiga grejer. Vi har sett en utveckling på många områden som är helt enastående - visste du t.ex. att en modern Volvo som åker i 110 km/h på motorvägen släpper ut mindre miljögifter än vad en stillastående Volvo gjorde 1970? Men utvecklingen har inte stannat, utan går framåt, men den kommer att behöva vårt stöd.

Jag vill inte se en miljödebatt där fokus handlar på huruvida vi ska ha lamporna tända eller släckta. Jag vill se en debatt som handlar om hur vi skapar förutsättningar för att ta fram lampor som nästan inte drar någon el alls. Jag tror på teknisk utveckling, och jag tror på framtiden. Därför tänker inte jag släcka några lampor ikväll, åtminstone inte före läggdags.

1 kommentar:

  1. Bra sagt Carin! Själv har man tvättstugan under denna timme och tro mig maskinerna kommer gå på högvarv!

    SvaraRadera