Min värld helt enkelt. Välkommen!

lördag 15 januari 2011

Skola eller symfoniorkester i världsklass?

När niondeklassarna på Norrköpings kommunala skolor fick sina julbetyg var det mer än en femtedel som inte var behörig till ett vanligt gymnasieprogram (praktisk eller teoretisk inriktning). Det är mycket, och det är oroande. Vissa skolor har förbättrat sina resultatet sedan tidigare, men andra har väldigt mycket att jobba med. På Victoriaskolan är t.ex. idag bara 54% av niorna behöriga till gymnasiet. Hälften med andra ord. Det här är riktigt jäkla illa.

Jag vet att slutbetygen från högstadiet brukar vara lite bättre än höstbetyget i nian. Andelen behöriga brukar stiga några procentenheter. Men det är fortfarande skrämmande många.

Det finns många saker man behöver göra för att förbättra skolan. Jag tillhör dem som tror på mer valfrihet, fler och tidigare betyg, att höja läraryrkets status mm. Många åtgärder, som är viktiga, men där det tar en stund innan resultaten syns. Det finns däremot en sak man snabbt och effektivt kan göra, och det är att förbättra elevernas arbetsmiljö. Jag har tidigare bloggat om hur det var 16 grader som kallast i klassrummen på Ektorpsskolan, och hur elever hållit sig hela dagen för att toaletterna varit så äckliga. Saker som effektivt gör det svårare att plugga helt enkelt. Att fixa arbetsmiljöproblem går att göra om viljan finns, men det kommer att kosta pengar. Pengar kommunen inte anser sig ha.

Intressant blir då att Lars Stjernkvist lovar mer pengar till Symfoniorkestern med motiveringen att det är en orkester i världsklass. Att ha en Symfoniorkester i världsklass verkar viktigare för (s) i Norrköping än att ha en skola i världsklass...

1 kommentar:

  1. Usch, ja...
    Tänk på de stackars barn som inte blir godkända. De kommer ju känna sig underlägsna och där med till sista hamna i en sämre klass på samhällsstegen. Näe, då är det lika bra att trycka ner alla ungarna i skiten, och se till att alla är lika dåliga. För det är det, det till sist handlar om. Inte att alla är olika bra, utan att alla är lika dåliga (Enligt Palmes ord under sin skolministerperiod "Inget grässtrå får växa högre och bättre än de andra")

    Socialdemokratisk skolpolitik är nog bland det värsta jag vet!
    (Ursäkta för viss raljering)

    SvaraRadera