Min värld helt enkelt. Välkommen!

söndag 23 januari 2011

Att naturligt röra på sig

Vaknade imorse och kände efter hur kroppen skulle kännas efter gårdagens årspremiär på milen. Lite ont i armbågen (!) var allt - skönt! Oavsett tid, flås och annat känns det skönt att veta att kroppen klarar av att klämma en mil på under en timme i det här väglaget. Riktigt skönt. Nervositeten av att komma iform till Kungsholmen Runt släppte faktiskt en hel del efter gårdagens runda. Visst - det är stor skillnad på 10 km i 5:58min/km-tempo och 21 km i 5:40min/km-tempo. Men det är också tre och en halv månad kvar. Det här kommer gå galant!

Reflekterade också när jag vaknade imorse hur skönt det kändes i kroppen. Både idag såklart, men också igår. Det är jätteskönt att röra på sig, oavsett hur seriöst det är. Torsdagens korta runda i gamla mjukisbyxor runt bostadsområden var lika skön den. Kroppen mår nog betydligt bättre av att röra lite på sig än att sitta still.

Läser en artikel i DN om ungdomarns kondition idag och för 20 år sedan. Jag räknas väl kanske inte som ungdom i deras reportage, de beskriver väl snarare 16-åringar, men läsningen är lite oroande. Ungdomarns kondition har försämrats med ungefär 10% sen 1987 enligt artikeln. Det är rätt mycket. Jag är inte forskare, men har några hobbyteorier om det. Rätta mig gärna om jag har fel...

Jag bodde i USA för sex år sedan. Då var jag just 16, och tränade massor. Jag var med i skollaget för terränglöpning, basket, friidrott och tennis. Jag tränade någonstans mellan 10 och 15 träningspass i veckan under nästan ett år. Ändå hade jag inte sådär jättebra flås. Dels berodde det kanske på den amerikanska maten jag åt rätt rejält av, men jag tror framförallt att det berodde på att man inte fick någon vardagsmotion. Man tog alltid hissen. Man åkte alltid bil om sträckan var längre än ett par hundra meter. Mina i övrigt fantastiska värdföräldrar åkte bil till postkontoret. Det var kanske 300 meter dit. Kort sagt - jag och mina kompisar rörde i princip på oss vid två tillfällen; när vi tränade och när vi gick runt i de jättelika köpcentrumen.

Jag tror att det finns risk att vi går åt samma håll. Man behöver inte träna tio pass i veckan för att ha en vettig kondition. Men att gå eller cykla till skolan? Att välja trapporna framför hissen, i alla fall ibland? Kanske ta en liten promenad på kvällen istället för att titta på TV? Det är inte jättestora insatser som behövs för att man ska hålla sig hyfsat i form. Det handlar inte så mycket om att hålla någon särskilt vikt som att kroppen faktiskt ska må bra. Och jag tror en kropp som får röra på sig på dagarna mår mycket bättre än en kropp som inte får det, oavsett extrakilon...

1 kommentar:

  1. Trevlig blog. Lycka till med studierna.

    /Gammal E are

    SvaraRadera