Alla vi som gått i skolan och fått betyg vet att någon gång fick man ett betyg man inte riktigt tyckte att man förtjänade. Antingen var det högre än vad man själv hade trott (då klagade man iof väldigt sällan) eller så var det lägre än man tyckte man borde haft. Oftast klagade man bara inför sina vänner och var lite sur. Oftast var ju faktiskt betygen väldigt rättvisa.
Men det finns de där fallen när det faktiskt inte känns rättvist. Där man tycker att läraren gör fel bedömning av ett prov/uppsats eller något annat. Och eftersom betygen är så pass viktiga måste det faktiskt bli rätt. Hur kul är det att missa chansen att plugga till sitt drömyrke för att läraren rättade fel?
Där måste man kunna få överklaga sitt betyg. Att faktiskt få en prövning av en oberoende instans för att kunna se om ett betyg verkligen var orättvist. Det ska gälla för alla myndighetsbeslut i Sverige, så varför inte för detta?
Idag kom en utredning från utbildningsdepartementet som föreslog just en prövning av betyg. Men bara internt på skolan, och där rektor var högsta instansen. Rektorn som ofta har en nära arbetsrelation med läraren som satt betyget? Vem känner rektorn störst lojalitet mot, läraren eller eleven? De funderingarna ska inte behöva finnas. Eleven ska ha rätt att överklaga sina betyg, till en oberoende insats. Betyg ska alltid baseras på kunskap, och aldrig riskeras baseras på godtyckte.
Erik Bengtzboe, förbundsordförande MUF, skriver mycket bra på Brännpunkt om detta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar