Min värld helt enkelt. Välkommen!

måndag 2 maj 2011

I framtidens Norrköping måste fler kunna fixa grundskolan

Det finns ett område där jag mer än någon annanstans hade önskat se glada gubbar på måluppföljningen. Ett ställe där jag mer någon annanstans tror att Norrköping behöver förbättringar. Jag tror inte att man behöver vara nobelpristagare för att lista ut att det är skolan jag pratar om.

Idag är det budgetuppföljning, revision och måluppföljning på KF. En hel del saker som hänt det senaste året har varit bra. Till exempel den öppna arbetslösheten är inte riktigt lika hög som förut (fast fortfarande för hög) och fler andraklassare än tidigare klarar lästesten.

Problemet är att det inte räcker. Ska vi på allvar bygga framtidens Norrköping, där fler kan nå sina drömmar, där fler får utvecklas, växa och skapa sin egen framtid, då måste vi ha en bättre skola. Ska vi ha en stad som klarar framtidens utmaningar, som växer, där människor trivs och kan leva sina liv

Norrköping har en hög arbetslöshet, en hög ungdomsarbetslöshet och många i utanförskap. Vi har också en grundskola där många inte når målen, och en gymnasieskola där meritvärderna sjunker. Vi har många ungdomar som går ut grundskolan utan att klara alla mål (27,4 % år 2010) eller alls vara behöriga till gymnasiet (14,5% 2010). Det är massor med unga människor som antingen får det tuffare ibörjan på gymansiet, eller också får läsa ett eller flera år till för att över huvudtaget komma in på gymnasiet.

När vi idag fattar beslut om ett budgetöverskott, då känns det i min värld självklart att det ska gå till skolan. Några exempel på saker man göra är att höja lönerna för de lärare som lyckats extra bra, renovera kommunens undermåliga lokaler eller satsa på nya läromedel i form av datorer. 5 miljoner är rätt mycket pengar, som vi vill lägga på skolan och där sossarna vill lägga dem på kultur.

För vill vi att Norrköping ska bli en stad där unga människor ska få en chans att fixa sina drömmar och sin framtid, ja, då måste vi vara en kommun där det går att fixa grundskolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar