Min värld helt enkelt. Välkommen!

onsdag 24 november 2010

Äntligen lösning kring CSN-frågan

Äntligen!

Under teknologkårernas demonstration idag kom äntligen beskedet vi väntat på; regeringen lovar att lösa problemet med CSN, och utan förändringar på utbildningarna.

Bakgrund:
Många teknologprogram har delat upp studierna så att de på höstterminen läser 28hp, och på våren 32hp, för att passa bättre in i studieupplägget. På ett år har det blivit 60hp, precis efter vad som krävs för heltidsstudier. Enligt CSNs krav på 30hp/termin har de studenterna som följt universitetens utbildningsplaner dock inte varit heltidsstuderande och därför blivit återkrävda på studiemedel. För att citera LO - dunderdumt!

Idag kom dock äntligen Björnlunds och Sabunis besked om att CSN ska anpassa sig efter verkligheten, och inte tvärtom. Ett etablerat studieupplägg som dessutom fungerar utmärkt ska inte få raseras för att en myndighet är stor och inte tar hänsyn till att olika studieprogram är just olika. Skönt!

Kårerna har gjort ett jättejobb och drivit på frågan, och idag arrangerades en stor manifestation där landets tekniska högskolor tillsammans firade jul (en syftning till att CSNs regler skulle få effekten av att studenterna skulle studera på julafton). Trots snövädret dök massor av studenter upp under de timmar manifestationen ägde rum.

Några som också drivit på hårt för förändring är riksdagsledamöterna i utbildningsutskottet, men också många andra som försökt sätta press på sitt parti. I moderaterna har frågan drivits av många på alla nivåer för att snabbt tvinga fram en förändring, till exempel Christian Gustavsson, Erik Bengtzboe, Betty Malmberg och många andra.

CSN har en viktig roll i att se till att endast de som verkligen studerar ska få studiemedel, men deras huvuduppgift måste faktiskt vara att förmedla studiemedel till de som studerar. Även om de råkar vara teknologer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar