Min värld helt enkelt. Välkommen!

onsdag 17 november 2010

CSN igen

Som MUFare blir man alltid lika arg när människor kommer ikläm för ett stort och åbäkigt system. Människor ska alltid komma före system. Punkt.

I det här fallet ser uppenbarligen CSN och Sveriges olika tekniska högskolor lite annorlunda på vad som var heltidsstudier. Där t.ex. Linköpings Tekniska Högskola tycker att ett upplägg var heltidsstudier (28 hp på hösten, och 32  hp på våren), tycker CSN att endast våren kunde räknas som heltidsstudier. Det innebär i verkligheten att studenter som ansökt till ett program, och studerar på helfart enligt programmet och sitt universitet, inte får studiemedel på heltid. Trots att universitetet menar att det är heltidsstudier.

Man kan ha många och långa diskussioner gällande hur nivån på studiemedel ska se ut, vem som ska betala, huruvida staten ska vara inblandad eller inte. Men det är en annan diskussion. Nu handlar det faktiskt bara om att studenter som av skolan och sig själva uppfattar sig som heltidsstudenter blir drabbade för att CSN inte gör det. Och det är inte ok. Oavsett vilken syn man har på studiemedel.

Jag vet att  våra moderater i riksdagens utbildningsutskott håller med mig om det här. Har pratat med både Erik Bengtzboe och Betty Malmberg som sitter där, och båda framhåller det orimliga i situationen - och att den måste lösas. Det moderata kommunalrådet i Linköping, Christian Gustavsson bloggar om det under rubriken "Hur dumt som helst". I Norrköping bloggar det moderata oppositionsrådet Fredrik Bergqvist om det krångliga regelkrånglet.

Med en alliansregering ska sådant inte hända. Det ska vara självklart att studenten och utbildningen kommer före CSN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar