Min värld helt enkelt. Välkommen!

söndag 2 januari 2011

Varm tomatsoppa

Jag gillar ju att laga mat. Eller snarare, jag älskar att laga mat! Har inga särskilda formgivningstalanger, är otroligt opysslig och har alltid beundrat människor som med sånt som ser så enkelt ut (fast säkert är jättesvårt) kan få ett ljus att se stylat ut eller soffkuddar att bara smälta in sådär perfekt... Däremot när det gäller matlagning lyckas till och med jag vara kreativ och fixig. Följer sällan recept, men tänkte dela med mig av två grejer jag gjort till lunch och som passar perfekt på vintern. Ett recept kommer nu, och nästa i nästa inlägg. Är man student så är det hyfsat studentanpassade prismässigt också...

Bägge recepten är för fyra personer.

Varm tomatsoppa med krutonger (det här är seriöst en av mina favoriter, skulle kunna äta det jämt!)
2 paket krossade tomater
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
3 skivor vitt bröd
1-2 dl grädde (beroende på hur nyttig man vill vara...)
Timjan, basilika, persilja, oregano (färsk/torkad/fryst - whatever)
Smör
Olivolja

Kastrull, stekpanna, soppslev, stekspade och mixerstav. Tar ca 30 min.

Hacka vitlök och lök. Smält smör i kastrullen, och fräs först vitlöken lite försiktigt. Häll sedan i löken, och låt den bli mjuk. Tillsätt sedan krossade tomater (jag brukar ha i typ 1 dl vatten också, men beror på hur länge soppan ska koka).

Skär brödet i små kuber, ungefär en kubikcentimeter stora. Häll sedan på olja, och se till att alla kuber blir "dränkta".

Krydda soppan, lite i taget. Låt den gärna puttra ett par minuter efter varje kryddning, så blir det lättare att smaka av. Man kan krydda ganska rejält utan att det blir för starkt. Tillsätt sen ca 0.5 dl grädde.

Ta av kastrullen från plattan, och mixa soppan slät med hjälp av mixerstaven. Sätt den sedan på plattan - fast på svag värme. Den får inte koka nu, för då skär sig grädden.

Stek brödet i lite olja i en stekpanna. Brödet ska bli lite hårdare, fast inte bränt. Hellre lite för låg värme än tvärtom alltså. Tillsätt sedan ytterligare grädde till soppan och smaka av med kryddorna. När brödet är klart brukar soppan också vara det. Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar