Min värld helt enkelt. Välkommen!

onsdag 27 april 2011

Hur många väckarklockor behövs?

NT skriver idag om att det är många niondeklassare som inte klarar nationella proven i matte. Det är ett problem på många ställe, men särskilt i Norrköping. Norrköping kommer på plats 265 av 290 kommuner. Det är inte att vara bäst i klassen...

Enligt NT var det hela 28,4 av niondeklassarna som inte klarade godkänt resultat på nationella provet i matematik i Norrköping 2010. Det är väldigt många, och fler än tidigare år. Vi ser också att resultaten sjunker totalt för grundskolan jämfört med tidigare år, och det gör åtminstone mig väldigt bekymrad.

Norrköping är en stad som har en hel del utmaningar. En av de största är våra höga arbetslöshet, särskilt bland unga människor. På tok för många får vänta alldeles för länge på den där chansen till det där jobbet, jobbet som inte bara ger trygghet utan också en chans att bli vuxen. Men ska vi lyckas där, då måste vi också lyckas med skolan. Ska Norrköpings unga få en chans på riktigt, ja, då måste vi börja med grundskolan. Fler elever behöver kunna gå ut med godkända betyg, fler behöver kunna börja och slutföra gymnasiet, och fler behöver kunna ta stegen mot just sina drömmar.

Tyvärr verkar det inte vara självklart för den styrande majoriteten. Åtminstone inte så självklart att man vill göra något åt problemet. När kommunen nu fått ett litet överskott, väljer man att satsa det på kommunal lyxkonsumtion iform av symfoniorkester och kultur. Inte på att fräscha upp grundskolorna så att fler vågar besöka toaletterna. Inte på extra support till de elever som har det absolut tuffast. Inte på modernare teknik till skolan för att underlätta undervisningen. Inte till bättre lön åt de lärare som gör ett särskilt bra jobb. Utan på kommunal lyxkonsumtion. Det är en prioritering åtminstone jag aldrig kommer förstå.

Ibland funderar man över hur många väckarklockor och varningssignaler det kommer behövas innan sossarna i Norrköping inser problemet med att 28.4 % av niorna inte klarade nationella matteprovet 2010, eller att bara 78% var behöriga till gymnasiet med julbetygen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar