Min värld helt enkelt. Välkommen!

måndag 18 april 2011

Problemet är inte för många gymnasieskolor

Att det är vår märks inte bara på solen och grilloset som börjar sprida sig på kvällarna, utan också på den preliminära antagningen till gymnasieskolorna är klar. Nästan 1500 niondeklassare i Norrköping har precis fått ett preliminärt besked inför hösten (det slutgiltiga kommer ibörjan på sommaren).

Idag skriver NT om att det finns 600 lediga platser på gymnasieskolorna runt om i Norrköping. 600 platser är rätt mycket, men några till kommer bli fyllda av elever som når målen för att få börja gymnasiet först under hösten. Men sant är att det finns fler platser än elever. I den preliminära antagningen är det bara Kunskapsgymnasiet och Gymnasiet för Film & Musik som fyller alla platser.

 Som ledamot i gymnasienämnden hör jag ofta om "problemet" med att det finns för många gymnasieskolor för för få elever. Ur gymnasienämndens budgethorisont kan jag möjligen se ett bekymmer. Färre elever på de kommunala gymnasieskolorna kommer troligen innebära förändringar, åtminstone i framtiden. Men ur alla andra perspektiv ser jag ett enormt utbud där massor av elever får chansen att utveckla just sina drömmar. Att komma in på det där teknikprogrammet för att sedan bli ingenjör. Eller läsa ett lärlingsprogram och bli snickare. Eller det nya tuffare elprogrammet för att bli elektriker. Eller ekonomiprogrammet och kanske satsa på en framtid på Handels. Vem vet vad 2011 års nior drömmer om?

Det finns däremot ett problem, ett riktigt stort problem. Ett problem man sällan pratar om, men som finns där, ungefär som den där elefanten i rummer. Det var bara 78% av Norrköpings nior som var behöriga till gymnasiet i julas. 78%. Visserligen pekar mycket på att fler kommer nå målen under våren, men det är på tok för många som inte kommer att komma in på ett nationellt program. Och från politiskt håll väljer man att istället för att satsa extrapengar på skolan, lägger man dem på symfoniorkestern. Det är ett problem som heter duga.

Att det finns många gymnasieskolor som Norrköpings elever kan välja på är inte problemet. Att det är fö få elever som kan börja på gymnasiet i höst - det är däremot ett riktigt stort problem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar