Min värld helt enkelt. Välkommen!

tisdag 19 april 2011

Är det sossarnas uppdrag att krossa industrin också?

Sossarna skriver idag på SvD debatt att "Socialdemokratins uppdrag är att avveckla kärnkraften". Fascinerande. Särskilt när man beskriver låsningarna inom svensk energipolitik, och missar den lilla, lilla detaljen att det var dem själva som orsakade låsningen. Att säga utåt att kärnkraften ska avskaffas, men inte presentera reella alternativ utan bara stoppa nya investeringar i kärnkraft, det är låsning som heter duga.

Inte heller här presenteras nya lösningar. Att vind- och solkraft inte kan täcka upp för Sveriges alla kärnkraftsreaktorer, det kan nog de flesta vara överens om. Men vad är då deras alternativ?

Jag ser tre tänkbara alternativ om vi nu väljer att avveckla kärnkraften. Det första är att bygga ut de orörda älvarna för mer vattenkraft. Vattenkraft är en bra energikälla, men jag tror att få av oss vill exploatera de sista orörda älvarna. Det känns alltså inte som ett bra alternativ.

Det andra alternativet har vi redan sett exempel på de senaste åren, när kärnkraftverken varit stängda för renovering. Det är att antingen köra igång våra egna kolkraftverk, eller importera energi (oftast även den från kol). Det alternativet är jättebra om man vill släppa ut mer koldioxid i atmosfären. Det tror jag dock inte att det är så många som vill.

Det tredje alternativet är helt enkelt att vi förlitar oss på vind- och vattenkraft med vissa kompletteringar (typ sopförbränning etc). Det är ett effektivt sätt att ta bort hälften av Sveriges elproduktion, vilket garanterat kommer att krossa svensk industri. Det är rätt ont om pappersbruk, bilfabriker eller sågverk som klarar sig utan/med mycket lite el.

Vill vi dessutom satsa på mer tågtrafik och moderna fordon som elbilar, ja, då kommer det krävas mycket el även i framtiden. Vill vi att Sverige ska fortsätta vara ett land med en fungerande industri, ja, då kommer det krävas mycket el. När man läser rubriken "Socialdemokratins uppdrag är att avveckla kärnkraften" så funderar åtminstone jag över om sossarna tror att deras uppdrag är att krossa industrin också?

1 kommentar:

  1. Bra! Visst är kärnkraften en svensk plånboksfråga, men framförallt så är det en internationell överlevnadsfråga. Utan kärnkraft är det kol och naturgas för nästan hela slanten, och i det finns en allvarlig existentiell risk.

    SvaraRadera