Min värld helt enkelt. Välkommen!

torsdag 21 april 2011

Vad gör det om 22% av niondeklassarna inte är behöriga till gymnasiet när vi har en symfoniorkester?

Idag skriver Håkan Juholt på DN Debatt om kulturen, och om att han vill satsa på den. Turligt nog för Håkan, gör redan hans sossekollegor i Norrköping det. Här utreder man till och med frågan om det inte borde vara gratis att åka kollektivt till och från skattefinansierad kultur, typ symfoniorkestern. Inte kultur generellt, utan skattefinansierad kultur. Den som kommunpamparna bestämt är extra mycket värd.

I Norrköping har vi massor av skattefinansierad kultur, inte minst det stora flaggskeppet symfoniorkestern. En otroligt duktig orkester som är en fröjd att lyssna till, men som för att klara sig uppenbarligen behöver stora summor skattepengar varje år. Det vi däremot har brist på i Norrköping, är elever som klarar grundskolan.

När niondeklassarna i de kommunala skolan fick sina julbetyg var det hela 22% som inte var behöriga till gymnasiet. Erfarenheten säger att andelen kommer minska lite när slutbetygen kommit, men det är en rejäl varningsflagg. Värst i klassen var Victoriaskolan, där bara drygt hälften av eleverna var behöriga till gymnasiet. Det är resultatet av fyra år med Lars Stjernkvist som skolkommunalråd.

Ungefär samtidigt som den här nyheten kom, fanns det ett litet överskott i kommunkassan. De flesta av oss hade sett den stora röda varningsflaggan, men inte sossarna. De valde, före att satsa på mer kvalité i skolan, att lägga fem miljoner extra på symfoniorkestern. Fem miljoner som kunde inneburit flera lärare till, renovering av bedrövliga kommunala skolmiljöer eller fler datorer i skolan. Istället valde man att lägga dem på symfoniorkestern.

Kul för dig Håkan Juholt, du har redan ett "föredöme" i Norrköping. För vad gör det om 22% av niondeklassarna inte är behöriga till gymnasiet när man har en symfoniorkester?





Folkpartiets oppositionsråd Mathias Sundin har tidigare bloggat om fördelningen skola vs symfoniorkester här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar