Min värld helt enkelt. Välkommen!

lördag 31 mars 2012

Miljön räddas inte genom avveckling - min lampa lyser hela kvällen

Ikväll släcker jag inte lampan förens det närmar sig läggdags. Manifestationen Earth Hour är behjärtansvärd, men ger precis som tidigare år fel fokus åt klimatdebatten. Låt mig utveckla varför.

I Sverige, och på många andra platser världen över, har vi det idag bättre än någonsin tidigare. Färre av oss dör av svält, förre av oss fryser ihjäl, och färre av oss dör i ung ålder av svåra sjukdomar än tidigare. Vi lever också bekvämare än någonsin tidigare. En person med syn- eller hörselnedsättning kan idag leva ett vanligt liv, tack vare ny teknik. Vi kan ha kontakt med våra vänner världen över via t.ex. Skype eller mail. Vi kan leva i uppvärmda välisolerade hus på vintern, vi kan ha luftkonditionering på sommaren och vi kan till och med uthärda distansförhållande tack vare vettiga kommunikationer. Utvecklingen de senaste 200, 100 eller bara 5 åren har varit enorm.

Denna utveckling har inte bara gjort att jag kan sitta vid den här datorn och skriva det här blogginlägget, den gör också att framtidens möjligheter blir oändligt mycket större. Utvecklingen fram tills idag har lagt grunden för mer utveckling. För nya möjligheter att utvinna energi, nya möjligheter att spara energi genom nya smarta apparater, nya möjligheter att åka bil utan att släppa ut tonvis med koldioxid. Den skapar möjligheter för människor att överleva ännu svårare sjukdomar och möjligheter att transportera sig ännu snabbare än idag. Men det hänger på oss om det är utveckling vi vill ha.

Vi måste visa att vi vill lösa framtidens problem genom att utveckla framtidens lösningar. Vi måste visa framtiden kan bli mycket bättre än gårdagen. Vi måste visa att vi vill ha klimatsmartare bilar snarare än att förbjuda dem. Vi måste visa att vi vill utveckla nya möjligheter för att omvandla energi till el, snarare än att ransonera den. Vi måste visa att vi vill utveckla energieffektivare lampor snarare än att släcka dem. Vi måste visa att vi värnar så mycket om vår gemensamma miljö att den inte får stoppas av teknikfientlig avveckling.

Ikväll kommer min lampa att lysa vid niotiden. Den kommer göra det av respekt till alla dem som sett att vi kommit ända hit, och av vördnad för dem som kommer ta oss ännu längre. Avveckling kommer aldrig att leda till framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar