Min värld helt enkelt. Välkommen!

måndag 26 mars 2012

Sluttande plan med farlig ände

Jag tycker att kommunism är vidrigt. Tanken på att staten, och inte människor själva har makt över människors liv gör mig både mörkrädd och illamående. Mängden exempel på allvarliga  konsekvenser av kommunismen är alldeles för många. Vi har sett det i Europa och på många andra platser i världen. Kommunistiska diktaturer har tvingat människor att fly, kommunstiska diktatrer har mördat oliktänkande eller människor som de kommunistiska diktatorerna inte ansåg passa in, och kommunstiska diktaturer har gång på gång gjort sitt bästa för att ta ifrån människor tron på sig själva.

En av de många saker de kommunistiska diktaturerna gjort sig skyldiga till är statligt indoktrinerande av elever. Man har till exempel lärt ut att öst är bra och väst dåligt, man har fått elever att hylla staten, och man har gjort sitt bästa för att minska risken för att människor tänker andra tankar än regimens. Historierevision tillhör vanligheterna, och kritiskt tänkande tillåts inte i de samhällena.

Just därför blev jag så fruktansvärt upprörd över att Sverigedemokraterna i Norrköping föreslår att kommunen ska "tillse" att kommunens skolor minsann undervisar kommunismens brott mot mänskligeten. SD anser att nazismens brott mot mänskligheten får för mycket utrymme i förhållande till kommunismens, och därför borde kommunfullmäktige se till att det ändras.

Att historieundervisningens innehåll skulle bestämmans av kommunens politiska ledning inte bara fel ur ett kompetensproblem (vad kan KF om läroplaner), utan ett djupt intrång på en oberoende skola. Vad händer om Norrköping, gud förbjude, får ett kommunstiskt styre? Eller nazistiskt?

Att tycka att politiker ska styra innehållet i historieundervisningen och peka ut vad vi anser vara viktigt är början på ett sluttande plan så djupt att jag inte vill se slutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar