Min värld helt enkelt. Välkommen!

fredag 8 april 2011

Varifrån kommer elen i miljöpartiets värld?

Konstaterar att miljöpartiet vill ta bort två kärnkraftsreaktorer under mandatperioden. Inte helt oväntat, men nu försöker det så kallade miljövänliga partiet spela på människors rädsla efter jordbävningarna och tsunamin i Japan. Jag tror väl knske inte att Sverige kommer att vara riktigt så hårt drabbat som Japan av jordbävningar och tsunamis, men det är klart att man ska vara förberedd på det värsta. Precis av det skälet har Japan succesivt höjt säkerhetskraven för deras kärnkraftverk, och de nyare och moderna kärnkraftverken har klarat kraftiga jordbävningar och tsunamis. Hur många vindkraftverk hade gjort det?

Jag undrar om miljöpartiet förstått syftet med kärnkraft? Kärnkraft finns inte till för sin egen skull, utan för att försörja Sverige med el. Det är till stor del tack vare kärnkraften jag har el nog till min dator för att kunna skriva det här inlägget, eller att det (åtminstone nästan) fanns tillräckligt med el när jag ville åka tåg igår. Vill vi se ett Sverige där det är lättare att resa utan att släppa ut koldioxid, t.ex. genom att åka tåg eller elbil, ja, då måste vi också inse att vi behöver producera el. För vi kan inte producera mindre el, och förvänta oss att kunna använda mer. Den ekvationen går inte ihop någonstans.

Jag vill gärna satsa på ny och spännande teknik inom vind-, sol- och vågkraft. Men det är nog få utanför miljöpartiets högkvarter som på allvar tror att vindkraften kan ersätta kärnkraften. Däremot ökar risken markant för att vi tvingas sparka igång våra gamla kolkraftverk för att kompensera för den energi som vi tappat från nedstängda kärnkraftsreaktorer. Och det är klart, vill man ha mer koldioxidutsläpp är det ju en bra väg att gå. Men så illa tror jag faktiskt inte om miljöpartiet.

Förra veckan frågade jag Varifrån kommer elen i Håkans värld? Den här veckans fråga blir helt klart "Varifrån kommer elen i miljöpartiets värld?"

Svd, DN

1 kommentar:

  1. Lite magstarkt att lägga den motionen nu i skuggan av Fukushima, enda skälet att att utnyttja katastrofen i propagandasyfte, ungefär som när Sahlin lanserade Lex Jörg i valrörelsen. Kloka besluta tar man inte i skuggan av katastrofer, det är som att fråga en hjärndöds anhörig om man ska koppla ur respiratorn, man tar inte rationella beslut när man är känslomässigt påverkad.
    Vi gjorde det misstaget 1980, det ledde till 30 års förlamning i energidebatten och västvärldens högsta elpriser.

    SvaraRadera